вторник, 16 октомври 2012 г.



„За последните 100 метра на една голяма улица и нещата, които се случват там”




Има едно място в София, което е пропито с афиши. Един приятел вчера дори го определи като българския „Broadway”. Разположено е между две от най-посещаваните централни нощни средища- Градската градинка (известна като «Театъра») и градинката на Кристал.

Това е улица Г.С. Раковски, известна със старото си име- «Раковска». По цялото си протежение- от улица Козлодуй, чак до братята Георгиеви, улицата е обсипана с театри, читалища, учебни заведения и други култирни обекти...

Разхождайки се по нея е невъзможно да не забележих стотиците афиши, но в множеството е лесно да пропуснеш по-малките, но все пак интересни заглавия. Сигурно цял месец няма да стигне на човек да успее да отиде на всичко случващо се по тази тъй прекрасна улица.



И тъй като в хаоса се ражда ред, хаотично ви предлагаме няколко неща, коието можете да посетите в рамките на деня, седмицата и месеца. Някои от тях интересни- други не толкова, но кои сме ние да съдим...?

Първо впечатление ни прави «Чешският център», разположен близо до пряката на «Раковска» с «бул. Цар Освободител». Там месец октомври е много наситен. Поради спонтанността на статията, не успяхме да уловим с най-добро качество афиша, но се постарахме поне да го опишем четливо.

Можете да стартирате още на 16-ти със «Страници на световната литература», при това безплатно. От 17-ти до 20-ти можете да проследите международния анимационен фестивал Golden Kuker”.

Освен това до 30-ти можете да посетите изложбата на Иржи Тин, куратирана от Ондржей Хробак, която е част от фестивала Sofia Contemporary.




Ако се спуснете на 100 метра надолу към пресечката с улица „Аксаков” ще забележите малкото, но много дейно читалище „Славянска беседа”, където днес 15-ти ще можете да посетите честване на 10-годишнината на издателство „Св. Климент Охридски” и списание „България- Македония”, входът е свободен.

Не пропускайте и театралните постановки в „Театър Българска Армия”, наричан още „Армията”, където от 16-ти до 20-ти ще можете да видите „Секс, наркотици и рокендрол”, „Кръщене”, „Откат”, „Евгени Онегин” и „Магията на Ненчо”, в този ред.


А след това най-добре хващайте шапките и...





Няма коментари:

Публикуване на коментар